Art Basel är känd som en av de största mässorna inom samtida konst av olika slag. Art Basel kan vid en första anblick verka svårgreppbar som organisation, och vi ska reda ut vad den här mässan egentligen handlar om.

Vad är Art Basel?

Art Basel är en plattform som anordnar utställningar inom modern och samtida konst och har tre huvudsakliga geografiska anknytningar: staden Basel i Schweiz, Miami i USA samt Hongkong i Kina. Organisationen grundades 1970 av flera gallerister i Basel och på bara ett par år växte mässan till en stor utställning. 32 år senare lanserades Art Basel i USA och tio år senare så öppnade de också upp dörrarna i Hongkong. De gallerier som får vara med på mässan är noga utvalda av en särskild kommitté.

Mässan i Basel

Utställningen i Basel brukar äga rum i juni varje år och den konst som visas är av alla slag: bildkonst, film, fotografi, skulptur och performance. Ett antal olika avdelningar visar upp olika utvalda konstverk: exempelvis så finns det en avdelning för unga konstnärer och en annan avdelning som är noggrant kurerad och har en särskilt tematik. Det finns även en avdelning för film och en annan för konstmagasin.

Mässan i Miami Beach

Mässan i Miami brukar äga rum i december och är nästan lika stor som utställningen i Basel med flera hundra deltagande gallerier och över 70 000 besökare.

Mässan i Hongkong

Art Basel i Hongkong är en stor utställning och räknas till den största i Asien. Den har haft runt 65 000 besökare. Mässan började hållas 2013 och äger vanligtvis rum på våren. Här finns avdelningar inriktade på gallerier från Asien, Mellanöstern, Indien och Oceanien. Även här finns en filmavdelning och en avdelning för tidningar.

Art Basel 2018

Nästa Art Basel-event är den sjätte december i år, då vernissage hålls på Miami Beach. Över två hundra gallerier från världen över deltar. Curatorer är Philipp Kaiser och Mari Spirito.