Ett sätt att göra ditt hem mer trivsamt och ombonat är att se till att hänga upp tavlor på väggarna. Erkänn, visst har du en massa idéer, eller till och med färdiga tavlor som du inte har hängt upp än? Det behöver inte vara oljemålningar för att det ska vara värt att hänga upp, utan det kan bli hur bra som helst med inramade affischer och posters från Artiks, till exempel. Ett annat sätt är att fynda både ramar och tavlor på loppis. ibland kan det udda och lite nötta vara det som tilltalar dig mest.

Tavelvägg

En klassiker när det gäller väggprydnader är tavelväggen. Den går att göra i ungefär hur många olika utföranden som helst, allt från en grupp med tre tavlor till att fylla en hel vägg. Ett bra sätt att få en uppfattning om hur det kommer att bli, och hur stor du vill ha din tavelvägg, utan att göra en massa hål i väggen i onödan är att rita av ramarna du har tänkt dig att använda, och sedan klippa ut dem. Nu har du mallarna, så det är bara att börja placera ut dem så att du får en form och gruppering du gillar. Första steget är att lägga ut mallarna på golvet, och nästa är att tejpa upp dem på väggen.

Ögonhöjd

Tänk på att hänga tavlor och bilder i rätt höjd! Om du hänger dina tavlor för högt upp ser rummet ut att ha väldigt lågt i tak, så häng dem hellre lägre ner. I ögonhöjd, eller till och med lägre, ge ett mer samlat intryck av rummet. Om du har tavlor på väggarna kan du lägga till mer konst till rummet genom att låta större tavlor stå på golvet, lutade mot väggen.

Ramar

Vilka ramar du väljer till dina tavlor påverkar hur rummet uppfattas. Om du vill ha en enhetlig och lite stramare look, fastän motiven spretar så ska du välja likadana ramar till dina bilder. Om du istället är ute efter en lite med lantlig och bohemisk känsla så väljer du olika ramar, eller kanske inga ramar alls.

Det finns ramar av alla möjliga olika slag; enkla enfärgade, svulstiga guldiga, smala metallramar, snirkliga eller träramar, så låt din känsla avgöra vad som passar dig bäst. Kanske en glasram utan kant, eller en byxgalge i överkant ger det där perfekta utseendet som du har drömt om?