Något som är en mycket spännande nyhet i Konstsverige just nu är att Moderna museet i Stockholm kommer att i vinter visa en utställning med Andy Warhol. Utställningen heter Warhol 1968 och namnet syftar på det årtal när Andy Warhol hade sin tidigare utställning på museet. Det var hans första egna utställning i Europa och åsikterna gled isär om den unga konstnären och hans udda och kommersiella konst. Den nu kommande utställningen beskrivs av Moderna museet som “en utställning om den tidigare utställningen”. Den öppnar den 15 september och håller på fram tills 17 februari 2019. Passa på att se en intressant och världsberömd konstnär ur en alldeles speciell synvinkel! Här nedan så tar vi upp lite bakgrundsfakta om Andy Warhol och hans konst.

Andy Warhol

Andy Warhol föddes 1928 i Pittsburgh i Pennsylvania. De flesta personer har säkert sett Andy Warhols mest berömda verk, ett tryck med en konservburk tomatsoppa. Verket heter Campbell’s Soup Cans, och gjordes 1962. Andy Warhol var en konstnär som tog upp frågor kring konsumtion och massproduktion, både i samhället i stort och inom konsten. Efter en examen i konst vid Carnegie-Institutet 1949 började han jobba som reklamtecknare för Vogue och Harper’s Bazaar. Han specialiserade sig på en särskild teknik att överföra linjer från ett papper till ett annat. 1962 slutade han sitt jobb som reklamtecknare för att bli konstnär på heltid.

Popkonsten

Han ingick i rörelsen som kallas popkonst. Det som är gemensamt för konstnärerna i popkonströrelsen är att de var intresserade av de saker och bilder som vi människor har runtomkring oss i vårt vardagliga liv. De var intresserade av massproducerade saker, bildreklam och tv-reklam och förde in dessa i ett konstnärligt sammanhang. Denna ändring av miljö kallas för att kontextförflytta och innebär att man byter ut den miljö och det sammanhang som objekten, exempelvis en tomatburk, vanligtvis befinner sig i.