Med tåg tar du dig snabbt och lätt till Helsingborg, staden vid Öresund som också kallas Sundets Pärla. Helsingborg är en gammal stad, fylld till bredden med historia och kultur.

I Helsingborg tillbringar du en helg nära havet, med god mat, fantastiska promenader, mängder med kultur och en biograf av det gamla slaget, som inbjuder till en helt annan typ av upplevelse än de stora biografkedjorna.

Utställningar på Dunkers Kulturhus

Dunkers Kulturhus ligger vackert beläget precis vid vattnet i hamnen. På Dunkers Kulturhus visas både permanenta utställningar och temporära. Det finns en restaurang där du kan avnjuta en lunch eller fika med en strålande utsikt över sundet.

Bland de permanenta utställningarna hittar du På Gränsen – Helsingborgs historia och museisamlingar. Här berättas stadens historia med människan i fokus, samtidigt som berättelser och föremål också får ta plats.

Byggnaden är arkitektoniskt intressant också. Den ritades av Kim Utzon 1997, och är uppbyggt som en medeltida borg, med en ringmur av kontors- och undervisningsrum som skyddar det innersta hjärtat, utställningarna.

Film på Röda Kvarn

Röda Kvarn invigdes redan 1918, och moderniserades på 1940-talet. Vid den här tidpunkten hade man över 500 sittplatser i salongen. År 2000 renoverade man, och delade också in salongen i två. Den större salongen rymmer 143 åskådare, och den mindre har plats för 69 personer.

Röda Kvarn visar film alla dagar i veckan, och här kan du även se opera från the Met i New york, balett från Bolsjoj-teatern i Moskva och teaterföreställningar från The National Theatre i London. I pauserna på liveföreställningarna är det mingel med fullständiga rättigheter.

Idag finns det även ett café på Röda Kvarn, om du vill ta en kopp kaffe innan filmen.

Boende

Det finns massor med bra och prisvärda hotell i Helsingborg. Det nyaste tillskottet The Vault Hotel Hälsingborg hittar du på Stortorget, precis bredvid terrasstrapporna. Här har man gjort om en gammal bankbyggnad från 1899 till ett modernt hotell med 56 rum.

Rummen är modigt men mysigt inredda och välkomnar dig in i en storblommig budoar, med sammet, guld och rosa. Sängarna är bäddade med fluffiga täcken och alla rum har självklart eget badrum med en läcker rengörings-serie med en personlig doft. På rummet finns också smart-tv, minibar och wifi.