Funderingar kring val av soffbord dyker upp upp i fler och fler inredningsreportage, och möbeln som ganska länge har varit nästintill osynlig har fått ett rejält uppsving. Idag pratas det om att soffbordet är den absolut svåraste möbeln att få till i en inredning.

Vi på ikfu följer förstås den här utvecklingen med stort intresse, men vi lägger till ett par dimensioner till våra funderingar. För självklart ska soffbordet vara snyggt, väldesignat och av bra kvalitet. Men om det ska fungera i ett hem där konst och film är stora delar av familjens hobby och umgänge finns det några faktorer till att ta hänsyn till.

Storleken på soffbordet

För en familj som ser mycket på film behövs ett stort soffbord. Satsborden med flera små, små bord som placeras tillsammans är ingenting för en familj som verkligen använder sin soffa.

På soffbordet behöver det finnas plats för godisskålar, popcornbyttor, läskglas, dipskålar och chipsfat. Inte för att det krävs tilltugg till varenda film, men för att det ska fungera att lyxa till det ibland. Ja, och så vill vi förstås kunna lägga upp fötterna på bordet så vi kan sitta bekvämt när vi ser på film. Inte bland tilltuggen givetvis, men annars.

Ett större bord ger också plats för vackra stilleben utan att för den skull all bordsyta försvinner. Nu under den mörka årstiden vill vi till exempel tända levande ljus på kvällarna. På ett större bord behöver man inte vara rädd för att välta ner ljusen när man sitter i soffan.

Formen på soffbordet

När det kommer till formen på soffbordet är det betydligt friare ramar som gäller än vid storleken. Välj helt enkelt ett soffbord som du tycker är snyggt och som passar med övrig inredning. Kanske är det ovalt, kanske är det fyrkantigt eller så har det en organisk form.

Den konst- och filmintresserade har antagligen även ett öga för färg och form, så nu är det bara att gå loss i det enorma utbudet av soffbord. Kanske blir det i slutänden din budget som avgör ditt val, för soffbord finns från några hundralappar upp till många, många tusenlappar.