Har du rätt belysning för att få dina konstföremål hemma att synas på bästa sätt? När du har ansträngt dig för att hitta konst du tycker om, och sedan hänga upp eller placera den på rätt ställe i rummet är det ju nästan dumt att inte se till att du också har rätt belysning för att verkligen låta den ge intrycket du är ute efter.

Faktum är att det är många idag som inte har tillräckligt med belysning hemma. Inredningsexperter säger att du bör ha mellan fem och tio ljuskällor per rum. Tycker du det verkar svårt att få till? Läs våra tips här nedan, så kanske det blir lättare.

Lys upp med allmänbelysning

Den första typen av belysning som bör finnas i alla rum är något slags allmänbelysning. Det här är en ljuskälla som lyser upp hela rummet någorlunda jämt, och som du exempelvis använder vid städning. Taklampor och plafonder är typiska exempel på allmänbelysning.

I större rum kan det hända att du behöver flera ljuskällor för att få till en tillräckligt bra allmänbelysning. Oftast är det inget problem att hitta snygga taklampor för ändamålet, utan problemet är snarare att välja ut vilka av dem du vill ha.

Punktbelysningen accentuerar

När du har tillräckligt med allmänbelysning är det dags att se över punktbelysningen. Här är fråga om belysning som framhäver något specifikt, exempelvis konst. Tavelbelysning, spotlights och läslampor är alla exempel på punktbelysning.

Har du tavlor på väggarna är det verkligen väl värt att lägga pengar på bra tavellampor som placeras i överkant av tavlan. De gör att du kan njuta av din konst även under de mörka månaderna. Och vackra tavlor vill du ju kunna vila ögonen på oavsett årstid, eller hur? Om du har andra typer av konstföremål, som statyetter eller stilleben, bör du självklart hjälpa dem också att synas genom strategiskt placerad punktbelysning.

Läslampor som ger bra ljus i soffhörn eller vid fåtöljer är en bra investering för alla. Oavsett om du läser tidningar, magasin eller skönlitteratur så behöver du bra ljus för att läs-stunden ska vara precis så avkopplande som du har tänkt dig.

Stämningsljus tillför mysighet

Det som i belysningssammanhang kallas för stämningsljus är oftast ljussvaga lampor som är till för att ge en ombonad känsla snarare än att faktiskt vara belysning. Adventsstjärnor är ett säsongsbetonat exempel, men även fönsterlampor och vissa bordslampor faller in i den här kategorin.

Även ljuslyktor och levande ljus är stämningsbelysning.