En konstpromenad är ett perfekt nöje med familjen en helg. Runt om i hela Stockholm finns det mängder med offentlig konst, som oftast anknyter till platsen den står på. Ett roligt sätt att umgås är att låta flera personer eller familjer göra samma promenad, och sedan jämföra bilder och upplevelser. Ni behöver inte ens ta promenaden samtidigt, utan kan diskutera den via något onlineverktyg i efterhand.

En konstpromenad behöver varken vara lång eller avancerad, även om den förstås kan vara båda delarna. Ibland handlar det mer om att komma ut i dagsljuset en stund, och det kan vara lättare att locka ut både sig själv och familjen om det finns ett mål med promenaden. Att då kunna locka med skulpturer är smart. Har du lite tid att förbereda dig kan det vara roligt att läsa på om skulpturen, vem som har gjort den, vad den heter och vad den symboliserar kan göra att man uppskattar den mer.

Konstpromenadsvernissage

Ett extra roligt sätt att konstpromenera är att planera lite i förväg. Beställ löshår clips online, damma av en festblåsa och gör inbjudningar med klädkod till dina vänner. Gör en rutt med de olika konstverken, och ge dina vänner olika uppgifter vid de olika konstverken, som de givetvis ska föreviga.

I inbjudan anger du ett vin som ska finnas hos alla deltagare, och en tid när vernissaget ska börja. Klä upp dig, sminka dig, fixa håret. Använd dig sedan av något av alla videokonferensverktyg som finns, och ha vernissaget på distans. Drick vin, mingla och titta på bilderna som dina vänner tog under sina konstpromenader. Med ytterst lite jobb har ni har skapat ett digitalt vernissage!

Konstverken på Söder, i urval

Bland alla de fantastiska konstverken på Söder kan det nästan vara lite svårt att välja. Fatbursparken är dock perfekt om du vill ha tillgång till mycket konst på en kort promenad. Här hittar du ett tiotal olika skulpturer av Roland Haeberlein, som är en tysk-svensk skulptör.

Lilla elefanten drömmer på Greta garbos torg är också en väldigt rar skulptur som passar fint om det är barnfamiljer med på din konstpromenad.