Varje år i augusti fylls Stockholms centrala delar med konserter, shower och visningar. Kulturfestivalen är ett evenemang som har hållits sen 2006, då den ersatte den älskade Vattenfestivalen som delvis hade haft samma syfte. Men kulturfestivalen har, till skillnad från Vattenfestivalen, en mer utpräglad kulturell inriktning. På festivalen får alla möjliga konstriktningar ta plats i stadens rum med allt från musik till dans, foto, teater och street art. Varje år är det ett särskilt land som får sätta prägel på kulturfestivalens tema. År 2017 var det Indien och 2018 var det Kanada. Festivalen anordnas av Stockholms stad och äger rum mestadels på Gustav Adolfs torg, Karl XII:s torg samt på Skeppsbron.

Mängder av saker att se och höra

På programmet finns det årligen över 600 punkter, med allt ifrån cirkusshower till livemusik. 2018 var en av de stora höjdpunkterna showen Aquanauts i Stockholms ström, med vattenakrobater som höjdes upp med linor i luften och gjorde synkroniserade rörelser. Showen utfördes sent på kvällen i mörker, och vacker belysning och musik höjde upplevelsen till något utöver det vanliga.

Prisbelönt festival

Festivalens konstnärliga ledare Claes Karlsson och Philippa Staffas fick 2018 det franska priset Ordre des Arts et des Lettres, som delas ut av den franska regeringen. Priset fick de för sitt arbete med festivalen 2016, som hade temat Frankrike, och där gatukonst, cirkus och festivalkultur lyftes fram för att skildra det speciella franska kulturlivet.

Filmvisningar på festivalen

På festivalen har man det senaste året kunnat ta del av flera filmer, bland annat filmen Bino och Fino, en barnfilm som ingår i filmfestivalen Cinemafrica, och filmvisning av Charlie Chaplin. Man har också kunnat se en film om Leonard Cohen som heter “Bird on a wire” av Tony Palmers – en film som man länge trodde var borttappad. Med det senaste årets kanadensiska tema har man också kunnat se den berömda filmen Jesus of Montréal av Dennis Arcand.