Varje år hålls Stockholms filmfestival som är en festival med filmer från hela världen. Förutom filmvisningar händer det en massa filmrelaterade saker, bland annat filmquiz, seminarier och fester. Festivalen startades 1990 av Ignas Scheynius och Kim Klein och den syftar bland annat till att visa upp oetablerade unga filmskapare världen över. Man vill också jobba för jämställdheten inom filmbranschen och visa upp både kvinnliga och manliga filmskapare. Det brukar visas runt 150 filmer varje år, och det delas också ut ett antal priser, bland annat Bästa Film, Bronshästen och Stockholm Lifetime Achievement Award. Varje år är det ett särskilt tema och 2017 var temat Change och året innan var temat Identitet.

Hur man deltar

För att gå på festivalen köper man ett medlemskort, och sedan köper man biljetter till de filmer som man vill gå på. Biljetterna kostar mellan 40-140 kr beroende på tid på dygnet och vilken typ av visning det är. På festivalen finns det olika filmsektioner som gör det enklare att hitta en film som man är intresserad av. Ett exempel är filmsektionen Stockholm Impact, där det visas kvalitetsfilmer om stora samhällsfrågor från hela världen. De tävlande kan vinna ett pris designat av den stora konstnären Ai Weiwei. En annan sektion är Discovery, där unga debutanter medverkar med sina filmer.

Filmfestivalen 2018

Varje festival inleds med en öppningsfilm och 2018 är det filmen X&Y som skrivits och regisserats av Anna Odell, konstnär och filmskapare. Skådespelare är bland andra Mikael Persbrandt och Vera Vitali. En särskild händelse är också de så kallade “face to face” samtalen, där publiken kan få ställa frågor direkt till regissören. 2018 kommer man att få prata med bland andra Ebrahim Irajzad från Iran som regisserat filmen Searing Summer, Francis Lee från England som regisserat filmen God’s Own Country samt Joan Chemla från Frankrike som regisserat If You Saw His Heart.