I början av november smäller det – Stockholms 30:e internationella filmfestival går av stapeln! November är inte långt bort, så det är klokt att börja planera redan nu.

Programmet för festivalen har inte satts i skrivande stund, men vi är helt säkra på att det kommer vara späckat med godbitar för alla och envar. Runt 150 filmer kommer visas på flera olika biografer runt om i Stockholm. För att få gå på filmfestivalens visningar behöver du vara medlem i festivalen. Det blir du lätt samtidigt som du köper dina biljetter.

För dig som tänker försöka se så mycket film som möjligt så krävs lite extra förberedelser. Boka ett boende i Stockholm om du inte redan bor här. Om du har möjlighet att arbeta på distans kan du testa ett nytt co-working space för att inte behöva ta ut semester hela veckan. På köpet får du möjlighet till nätverkning, plus att du kan jobba när du vill.

Planera ditt personliga festivalprogram

Filmerna som visas på filmfestivalen har delats in i olika sektioner. Bland sektionerna finns Icons, med filmer där du kan uppleva rollprestation från några av de största skådespelarna av idag, Stockholm XXIX Competition och Stockholm XXIX Documentary Competition där spelfilmer och dokumentärer tävlar om äran och filmpriset Bronshästen.

I sektionen Stockholm Impact tävlar internationella filmer om en miljon kronor. För att vinna ska vår tids brännande frågor speglas i kvalitetsfilm. Här brukar det finnas mycket intressanta deltagare att hålla ett öga på.

När programmet väl släpps gäller det att göra ett personligt schema där du får pussla ihop de filmer du vill se med de tillgängliga visningarna. Det här är ett pillande och knåpande, men det är också spännande att se om du får ihop ett schema som gör att du kan se alla filmer du vill.

Under festivalen

Under själva filmfestivalen är det viktigt att hålla reda på vilken biograf filmen du ska visas på, så du inte råkar gå till fel biograf.

Har du gjort ett väldigt tajt schema kanske du behöver ta med dig något slags mat. Den äter du givetvis mellan filmerna, och inte under själva visningen. Kaffe i en termos är perfekt att packa ner också.

Ska du se riktigt mycket film kan det vara en bra idé att lägga lite tid varje dag på att skriva ner några rader om filmerna du sett under dagen. Annars är det lätt att filmerna flyter ihop och blir till en enda röra.