Ett fantastiskt sätt att ge dig själv möjlighet att se och uppleva mycket film på kort tid är att besöka en filmfestival. Filmfestival-program brukar innehålla både massor med filmer och intressanta seminarier och samtal med regissörer.

Under filmfestivaler visas det oftast film på flera olika biografer under mer eller mindre hela dygnet. Så för att få ut så mycket som möjligt av en filmfestival behöver du dels planera ganska mycket i förväg och dels prioritera film under tiden filmfestivalen pågår.

Om du reser iväg för att gå på filmfestival behöver du både köpa biljetter till filmer och seminarier och boka något slags boende. Det kan vara mycket pengar som du ska lägga ut samtidigt, och kanske behöver du lite hjälp med finansieringen. Till exempel kan zensum.se då vara ett alternativ för dig.

Program och biljetter

Programmet för en filmfestival innehåller dels beskrivningar av alla filmer och seminarier som festivalen omfattar och dels själva schemat, det vill säga vilken film som visas var och när. En av höjdpunkterna med filmfestivaler brukar vara programsläppet, vilket är själva startpunkten.

När du har programmet i din hand (eller på din skärm) kan du nämligen börja välja filmer, och försöka pussla ihop ditt schema så att du hinner med så mycket som möjligt av det du vill se och delta på. Troligtvis behöver du göra några versioner av ditt schema innan du har fått ihop det så att det täcker allt du är sugen på.

Göteborg International Film Festival

I månadsskiftet januari-februari varje år går Göteborg International Film Festival av stapeln, och har gjort så sedan 1979, det vill säga i mer än 40 år. Det är nordens största filmfestival och man visar årligen 450 filmer under de 11 dagar som festivalen pågår.

Fokus ligger på svensk och nordisk film, men man försöker samtidigt se till så att hela världen representeras i utbudet. Bland de olika tävlingarna under festivalen finns bland annat den nordiska tävlingen som har hela en miljon kronor i prispengar. Man utser också bästa svenska kortfilm, samt delar ut en hel mängd med andra priser och stipendier.