På Millesgården i Stockholm kan du mellan den 15 september 2018 och den 3 februari 2019 besöka den första utställningen i Sverige om den brittiske textilkonstnären William Morris. Låter namnet bekant, men svårt att placera? Tänk på Morris-tapeter, så är du helt rätt ute. I Sverige är William Morris mest känd för sina tapetmönster, men han producerade oerhört mycket mer än det under sin livstid.

Utställningen på Millesgården visar upp en del av den enorma produktionen William Morris lämnade efter sig, med både tapeter, möbler, kakel och tyger. Historien om William Morris liv och hans fantastiskt breda produktion berättas på ett lättöverskådligt och trevligt sätt.

William Morris – industridesigner

William Morris levde och verkade under 1800-talet, 1834 till 1896. Under sin livstid var han mest känd som poet och författare, men nu är det hans fantastiska mönster som är hans kännetecken.

Efter utbildningen till arkitekt startade William Morris ett företag tillsammans med två kompanjoner. Dessa köpte han sedermera ut, och företaget blev Morris & Co. Produktionen man ägnade sig åt var tapeter, tyger, mattor och möbler, och den är densamma idag. William Morris skapade över 600 mönster under sin livstid.

Mitt under den intensiva industrialiserings-perioden i England var William Morris noga med allt som tillverkades av honom skulle göras för hand, för att lyfta fram människans konstnärlighet. Han ansåg inte att mönsterdesign kunde skiljas från produktionen av mönstret, och såg därför till att lära sig produktionsmetoder innan han producerade mönstren.

William Morris – politik

På 1880-talet blev William Morris revolutionär socialist, och gick med i Social Democrat Foundation. Senare var han delaktig i att starta Socialist League, vilken han senare bröt med. Han behöll dock inställningen att det var viktigt att människan fick ta plats och synas till sin död.

William Morris – författare

William Morris ansågs vara en av de viktigaste personerna inom den viktorianska kulturen, och hans senare verk hjälpte till att etablera fantasygenren i England. Han gav ut både romaner och poesi. Efter en resa till island lärde han sig isländska och översatte några medeltida isländska sagor som gavs ut.