Nyårsafton – fest och glam

Snart är det dags för nyårsafton och årets glammigaste och festligaste kalas. Nyårsfesten är det tillfälle på året då förväntningarna på middagen är som högst, och både kockar och gäster vill ha något extra. Middagen brukar vara länge, och ofta blir det så hög stämning runt bordet att tolvslaget kommer som något av en överraskning, innan desserten är avklarad. Det om något är ett tecken på att det är en bra fest.

Så laga en ljuvlig middag åt dina gäster, och låt kött som lagats till perfektion i en smart sous vide ha huvudrollen. Servera med hasselbackspotatis och murkelsås. Förrätten kan med fördel vara något lättare, gärna med fisk eller skaldjur. En fräsch räk-ceviche, eller en halstrad pilgrimsmussla som serveras med en liten spegel av blomkålspuré, sotad purjolök och en dillolja för den lilla extra kicken.

Desserten får gärna vara hur festlig som helst. Hämta inspiration från Nobelmiddagarna, och gör en glassbomb, som serveras med tomtebloss eller bordsfyrverkeri.

Nyårsdagen – filmtradition

På nyårsdagen får man lov att ligga i soffan och ta det lugnt hela dagen. Efter nyårskonsert och backhoppning tar filmerna vid.

Först ut är Ivanhoe, precis som varje år. Kommer Ivanoe lyckas ta makten över England, och kommer han välja Lady Rowena eller Rebecca? Att vi redan vet svaret gör inte så mycket, filmen är klart sevärd ändå, och det är lätt att ryckas med i handlingen.

Därefter är det dags för Sound of Music. Maria, en misslyckad nunna, kommer till von Trapps hem för att ta hand om de sju moderslösa och bråkiga barnen när deras pappa militären är iväg och arbetar. Med sitt glada humör och vinnande personlighet får Maria ordning på barnen. Herr von Trapp faller också för henne, men han är redan förlovad med en baronessa. Ska han välja status eller kärleken?

Nyårsdagens kväll

Efter dessa klassiska tv-sändningar är det givna programmet slut, och vad som ska bli kvällens underhållning är upp till var och att välja. Men att gissa på att det blir en film eller två till är ingen högoddsare. För efter en lång nyårsfest är det skönt att inte behöva anstränga sig för mycket.

Vårt tips för kvällsfilm är att fortsätta med klassiker, men i form av action. Välj en (eller fler!) James Bond-film! Dr No, Goldfinger eller Thunderball står på vår lista. Sean Connery är nämligen den bästa James Bond.

Och med avslutar vi, och säger Gott nytt år!