Kultursommar – Med eller utan personlig assistans

Stockholm är en ljuvlig sommarstad med vatten som glittrar, vindar med doft av hav och små trånga gränder. Passa på och gör ett besök i huvudstaden när den har som allra mest att erbjuda.

Utöver stadens arkitektur så är det proppfullt med utställningar, gallerier och installationer i staden. Är du det minsta intresserad av konst finns det med alla säkerhet nog med upplevelser för att fylla din tid.

De kulturella sevärdheterna är i de allra flesta fall väl anpassade för dig med personlig assistans i Stockholm.

Halwyllska museet

På Halwyllska museet visas i sommar utställningen En kvinnas röst. Den behandlar hur kvinnor fick rösträtt i Sverige. Fokus i utställningen ligger på Ebba von Eckermann, som var en av förgrundsfigurerna i kvinnorörelse.

Ebba von Eckermann var med och grundade moderata kvinnoförbundet, och hon blev även dess första ordförande. Utöver det var hon aktiv inom Fredrik Bremer-förbundet, scoutrörelsen och Röda Korset.

Fotografiska

Fotografiska erbjuder i sommar flera intressanta utställningar, som är helt olika sinsemellan. Gemensamt för dem är att de gör bestående intryck på betraktaren och lämnar kvar frågor att söka svar på.

Vincent Peters är porträttfotograf. I utställningen Light Within visas ett fyrtiotal porträtt av kändisar fotograferade med analog kamera. Just att använda en analog kamera är något av Vincent Peters signum. Han strävar efter att använda sig av ljus och skuggor för att låta sina bilder förmedla ett möte.

Mandy Barker är en miljökämpe som använder sig av plast hon hämtar ur haven för att skapa sina bilder till utställningen Sea of Artifacts. Genom att tillverka fantastiska föremål av skräpet och sedan fotografera dem vill hon sätta fokus på nedskräpningen av vår planet. Utställningen innehåller verk ur 6 olika serier, alla med miljöfokus.

Scarlett Hooft Graafland är utbildad inom skulptur och har även arbetat som performanceartist. Då iscensatte hon verk som hon sedan fotograferade. Utställningen Vanishing Traces kan ses som en fortsättning på det arbetssättet. På en mängd otillgängliga platser runt om i världen har Scarlett Hooft Graafland skapat scener med den lokala befolkningen och rekvisita. Scenerna har något flyktigt i sig, liksom själva naturen.