Vidga dina filmvyer

Många som gillar film väljer ofta film från samma del av världen som de är vana vid när de ska se något nytt. Till och med på filmfestivaler kan det vara lättare att välja en okänd film från exempelvis Irland är en från Vietnam.

För att vidga dina filmvyer lite kan du skaffa posters med världskarta och sätta upp på väggen hemma. Markera med kartnålar länderna som du har sett film från, och försök utöka antalet nålar. Det är inte säkert att du gillar filmer från Vietnam, men om du inte testar så vet du inte det och du kan gå miste om riktiga godbitar.

Filmfestivaler

Filmfestivaler är perfekta för att hitta filmer från udda länder som det annars kan vara svårt att få tag i. Varje filmfestival med självaktning har ett stort utbud av filmer från alla världens hörn. Som en extra bonus brukar inte biljetterna på filmfestivaler vara lika dyra som på vanlig bio, så du har möjlighet att se fler filmer för din budget.

Försök se mer än en film från varje land, för att se om du kan få en känsla för landets film-stil. En film enda film kan vara en udda fågel och helt missvisande, men om du ser några så kanske du upptäcker ett mönster.

Med detta sagt så är det inte säkert att du tycker om film från alla världens länder. Vi i västvärlden tenderar att tycka bättre om film från vår del av världen eftersom vi både förstår och lever i den kulturen. Film från mellanöstern och asien är svårare för oss att ta till oss eftersom den kulturen är väsenskild från vår egen.  

Små biografer

De stora bio-kedjorna brukar inte låta speciellt mycket udda filmer gå upp, utan de satsar på storsäljare från USA eller Sverige. Om du istället kollar utbudet på mindre biografer så kan det finnas guldkorn i form av filmer från oväntade länder.

Om Cinemateket finns i din stad är det ett superbra tips också. De brukar visa både storfilmer och mindre kända verk som ändå håller hög kvalitet. Eftersom det inte bara är nya filmer som visas så kan även det ge en ingång till andra filmkulturer.