Bli en bättre konstfotograf

Ett sätt att skaffa dig mer unik konst är förstås att skapa den själv. Idag har de allra flesta av oss tillgång till en kamera nästan dygnet runt i mobilen, så själva fotograferande är oftast inget problem. Det finns en mängd appar som kan användas för att överföra mobilkamerans bilder till pappersformat så du kan visa upp dem som tavlor.

Om du däremot är nyfiken på lite mer seriös fotografering är det dags att skaffa dig en kamera. Idag finns det både stora systemkameror och mindre, kompaktare kameror som du kan byta objektiv på. Vad du ska välja beror på hur du har tänkt dig använda kameran, och på din budget, såklart.

De flesta välkända märken tillverkar kameror av bra kvalitet, så det du väljer när du väljer märke är egentligen vilka tillbehör som kommer passa till din kamera. Men även här finns det en livlina, som stavas adapter. De allra flesta tillbehör har nämligen adaptrar som gör att de kan användas på kamerahus av flera olika märken.

Tillbehör till din kamera

Förutom en kamera, så kommer du antagligen vilja ha några extra objektiv. Det kan vara smart att välja märkesobjektiv, som till exempel Canon objektiv till din kamera, eftersom du då kan vara säker på att de fungerar på bästa sätt.

Utöver objektiv med olika brännvidder, för fotografering på olika avstånd, så är det klokt att investera i en bra blixt. En bra blixt ger nämligen bättre ljus och mindre bieffekter som exempelvis slagskuggor.

Bildkomposition

När du väl har din utrustning så är det dags att lära dig mer om, och öva på, bildkomposition. det finns en uppsjö med böcker om ämnet, och det är klart värt att ge dig själv kunskapen från åtminstone en av dem.

När du har de grundläggande reglerna klart för dig återstår så bara att öva, öva, öva och öva. Ju mer du fotograferar desto bättre kommer du att bli. Och ju bättre du blir på fotografering, desto närmare din egen stil kommer du komma.

Och glöm inte – om du kan reglerna så vet du också när du kan bryta mot dem. De bästa fotona behöver inte vara noggrant komponerade, eller lyda alla regler.