Filmer om mat

Nu är ju den perfekta årstiden för långkok, mustiga grytor och annan matlagning som tar lite extra tid. Fast mycket av tiden är ju faktiskt bara för att smakerna ska hinna gifta sig och utvecklas, och du som kock behöver inte göra något speciellt. Ta till exempel en enkel sous-vide, där du lägger maten i en påse, suger ut luften, ställer in temperaturen och sedan bara låter den vara.

Då är det ju perfekt att fördriva tiden med film. Och självklart tänker vi på filmer som har mat som tema. För du är ju ändå i rätt stämning efter att ha hackat, stekt, förberett och pysslat i köket redan. Med en film på mat-temat fortsätter du hålla dig i rätt stämning, och kanske blir du ännu hungrigare och mer sugen på det som står på spisen.

Kocken, tjuven, hans fru och hennes älskare

Peter Greenaways film från 1989 står sig än idag som ett filmiskt mästerverk! Det här är en förunderlig film som är lika delar ett visuellt konstverk, fantastiska skådespelarinsatser och makaber handling.

Den förtryckt hustrun till en skurkaktig restaurangägare faller för en restauranggäst. De tvingas gömma sina känslor och ha hemliga möten, allt för att inte ådra sig makens vrede. Till slut går det dock inte längre att hålla det hela hemligt, och den stora uppgörelsen tar vid.

Greenaway använder sig av färgkodning på ett sätt som förstärker förflyttningarna mellan olika miljöer i filmen. Det är en oerhört vacker upplevelse, så om du inte har sett den, se Kocken, tjuven, hans fru och hennes älskare. Kanske behöver du se den flera gånger för att ta in alla detaljer i den.

Kärlek het som chili

Kärlek het som chili hade premiär 1992. Den är regisserad av Alfonso Arau, och handlar om Pedro och Tita i en liten by i Mexico. De är kära i varandra och vill gifta sig. Det tillåter inte hennes mamma, eftersom Tita är den yngsta dottern och ska därför enligt traditionen stanna hos sina föräldrar och ta hand om dem när de blir gamla. Istället erbjuder mamman Pedro att gifta sig med Titas äldre syster. Han accepterar det och förklarar för Tita att det för att få vara nära henne.

Alltså bor Pedro och Tita i samma hus, och det är Titas jobb att ha hand om hushållet. Hon upptäcker snart att hon har en unik talang för att laga mat. Hon lägger all sin kärlek till Pedro sin matlagning, och får ett förunderligt resultat. Dagen då hon upptäcker att allt inte är som det verkar vara inser hon att det inte bara är kärlek hon kan krydda sin mat med.