Faran är över på Liljevalchs

Under hösten 2019 kan du se utställningen Faran är över, som visar upp en stor del av konstnären Helene Billgrens stora produktion från början av 1980-talet och fram till idag.

Bor du inte i Stockholm men vill ändå se utställningen finns det ett smart sätt att inte behöva ta ledigt från jobbet. Boka in dig på ett kontorshotell i Stockholm, och arbeta på distans några dagar. Har du kunder eller leverantörer i stan kan du passa på att träffa dem också. Skulle det absolut inte gå att få till några dagars distansarbete så tycker vi att utställningen är väl värd att ta en dags semester för att se ändå.

Helene Billgren

Helene Billgren föddes i Norrköping men växte upp i Mölndal söder om Göteborg. Hon studerade på Valands Konsthögskola 1982-1987. Under studietiden hade hon sina första separatutställning på Galleri Rotor i Göteborg 1985.

Sett över tid har Helene Billgrens konstnärskap utvecklats från teckningar och diverse objekt under -80 och -90 talet till att mer och mer handla om måleri med allt starkare färger från 2000-talet och fram till idag. Oftast är huvudpersonerna i hennes verk kvinnor eller flickor, och även om det verkar sött och rart vid en första anblick finns det ofta en stor dos allvar en liten bit under ytan. Förkärleken för att skapa nya objekt av gamla och använda ting har funnits med under hela Helene Billgrens karriär, och är än idag en del av hennes konstnärskap.

Personen Helene Billgren är en färgstark kvinna som orädd har gått sin egen väg både i och utanför sitt konstnärskap. Under studietiden beskrevs hon som ett livs levande allkonstverk, och det är en beskrivning som fortsatt går att applicera på henne, trots att det har gått många år sedan studierna.

Faran är över

Utställningen Faran är över är centrerad runt de stora expressionistiska målningarna med mycket färg som Helene Billgren har producerat under de senaste åren. De tidigare årens verk, med teckningar, illustrationer och objekt har samlats i omkringliggande rum.

Utställningskatalogen till Faran är över heter Mina 100 favoriter och innehåller ett urval som konstnären själv har gjort. Ett par av Helene Billgrens tidiga texter publiceras också i katalogen. Förordet är skrivet av Liljevalchs chef Mårten Castenhof, och där hyllas hon som en av en av de främsta målarna i Sverige idag.