Bjud in till fest med filmtema

Nu börjar sommaren lida mot sitt slut. Vi vet, det är inte roligt. Men det som faktiskt är något att se fram emot med det här är att höstterminens start närmar sig. Och med den följer att alla dina vänner kommer tillbaka till sina vanliga boenden. Varför inte fira att alla är tillbaka med en stor fest? Och vad är roligare än stora fester? Stora fester med tema!

Välj ett film-tema till din fest, och låt alla klä ut sig enligt det. Fixa också mat som passar till, och självklart ska baren servera typiska drinkar som passar filmen. Här nedanför ger vi några tips på roliga teman och hur du kan tänka. Välj något av de här, eller tänk ut ett alldeles eget tema.

Maffia-tema

Det här är ett klassiskt tema. Herrar klär sig i vit kostym och svart skjorta. Givetvis med hatt och spetsiga skor, och eventuellt också med maskingevär. Damer väljer istället snygga klänningar, och stora håruppsättningar. Behöver du extra hår är det lätt att få till: Köp löshår clips. En make-up i 50- eller 60-talsstil passar fint till.

Maten är givetvis pasta med tomatsås. Och glöm inte den rakbladstunt skivade vitlöken när du kokar tomatsåsen. Lägg till grissini, salami och oliver om du vill ha lite plockigare mat.

I baren serverar du skotsk whisky, rött vin och vitt vin. Låt vinet vara amerikanskt eller italienskt för att ge ännu mer maffia-känsla.

Skräckfilmstema

Här kan du verkligen kasta dig över utklädningslådan. Det finns hur många karaktärer som helst att välja mellan. Några exempel är Freddie Kruger, Jason och clownen från Det. För tjejer finns det också massor av karaktärer, bland andra Carrie och tjejen från The Ring.

Mat på skräckfilmstema är förstås svårt, så håll dig till snacks. I baren ser du till att servera Bloody Mary, och förstås den läskiga drinken som bland annat kallas aphjärna – Vodka och Baileys, med en skvätt lime i så den skär sig. Toppar du dessutom med lite grenadine blir den ännu läskigare med den röda tonen.

Top Gun

Top Gun-tema är ett klassiskt kalastema. Pilotutstyrsel på alla. Eventuellt funkar också jeans och vit tröja på killarna (tänk volleyboll-scenen).

Maten på kalaset är förstås hamburgare. Om du gör dem små blir de lättare att äta. Det finns till och med så kallade slider-bröd som är hamburgerbröd i miniatyr.

Baren är lätt att hantera – öl och isvatten. Välj amerikansk öl för extra känsla.