Abstrakt konst genom tiderna

Kanske var det Paul Cézanne som var en av de första konstnärerna vi känner till idag som började utforska det abstrakta konstnärliga uttrycket med organiska former och ömsom diffusa landskap. Cézanne gick djupt in i sina texturer och utforskade nyansernas samspel med form, position och komposition. Många påstår att den ryska målaren Vasilij Kandinskij skapade den första abstrakta målningen och visst kan det vara svårt att sätta finger på exakt vad som skedde för över hundra år sedan. Men oavsett vem som var först var det Kandinskij som dokumenterade och publicerade viktiga litterära verk i anslutning till den abstrakta konsten och det har påverkat konstgenrens utveckling och hur vi ser på abstrakt konst idag.

Hilma af Klint, som levde mellan 1862 och 1944 har äntligen uppmärksammats inom populärkulturen, från att ha varit en gigant inom den svenska och internationella konsthistorien under lång tid. Hennes massiva andliga och mystiska abstrakta tavlor utforskar det metafysiska på ett helt unikt sätt. Det är den frihet vi får när abstrakt konst och gudomlig geometri kommer samman. Det går att köpa abstrakta posters i svartvitt online om man vill inreda sitt hem med inspirerande konst.

Men kanske är det främst Pollock vi associerar med den abstrakta expressionismen i dagsläget – förmodligen eftersom man inte kan låta bli att bli antingen provocerad eller berörd av hans action-tavlor. De är verkligen inte svartvita, utan snarare explosivt färgade. Vissa blir irriterade av hans konst och säger att det inte alls är konst, medan andra anser att han är ett geni. Vad tycker du?